Składniki:

1 kg dyni pomarańczowej obranej i oczyszczonej

1 łyżka masła klarowanego

2 mała cebula

3 ząbki czosnku

1,5 l bulionu drobiowego

400 ml mleka kokosowego

1 mała chilli, czerwona lub zielona

Sól, pieprz

2 łyżki soku z limonki

świeża kolendra

imbir 3 cm korzenia

  1. Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki, zalewamy bulionem i gotujemy ok 15 minut.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

  3. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę bez pestek.

  4. Smażymy wszystko razem  ok. 3 minut, cały czas mieszając.

  5. Przekładamy do gotującego się bulionu, gotujemy 10 minut.

  6. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu.

  7. Dodajemy sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę.

  8. Doprawiamy, ucieramy blenderem.

 

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>