Składniki:

200 g czerwonej soczewicy

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki tłuszczu kokosowego lub innego tłuszczu

1 puszka mleka kokosowego

Puszka pomidorów krojonych

1  l bulionu warzywnego

1 łyżeczka kurkumy

Sól, pieprz, chili

Mielony kminek

1 łyżka soku z cytryny

Świeża kolendra

 

  1. Olej kokosowy rozpuścić i dodać posiekaną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć i przełożyć do garnka.
  2. Dodać gorący bulion, soczewicę i gotować ok. 10 minut.
  3. Dodać pomidory, przyprawy i dalej podgotować.
  4. Gdy soczewica jest miękka dodać mleko kokosowe, krótko podgotować, doprawić, posypać świeżą kolendrą.

Komentarz

  1. 2-15-2016

    przepysznie wygląda, lubię takie zupy

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>