Składniki:

0,5 kg śledzi

3 duże cebule

½  szklanki oleju

10 dag koncentratu pomidorowego

5 dag rodzynek (namoczyć na 1 godzinę w wodzie)

1 łyżka cukru

1 łyżka soku z cytryny

 

  1. Rodzynki namoczyć w wodzie na 20 minut  i osączyć na sitku.
  2. Cebule posiekać w kostkę , zeszklić na oleju.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól, przygotowane rodzynki.
  4. Zagotować składniki.
  5. Filety śledziowe osączyć na ręczniku , pokroić każdy filet na mniejsze części.
  6. Filety śledziowe przykryć przygotowaną zalewą i odstawić na 1 godzinę.
  7. Śledzie smakują najlepiej na drugi dzień.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>