Pączki pieczone różane

Autor: Data: lut 20, 2020 Kategoria: Desery, Drożdżowe rarytasy, Przepisy

Pączki pieczone różane

Składniki:

370g mąki pszennej

170g masła

100ml mleka

3 jaja

50g świeżych drożdży

50g cukru

3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo do posmarowania pączków prze pieczeniem

1 jajo

 

Konfitura różana  (mgiełka) ogródek dziadunia do nadziania oraz ozdobienia pączków

 

duże papilotki

 

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął pracować.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja, stopione i ostudzone masło, sól, cukier, dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki.
  3. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
  4. Formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1cm, szklanką wycinamy kółka, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na papilotkę.
  6. Pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w miseczce roztrzepujemy jajo z odrobiną ciepłej wody, smarujemy pączki. Pieczemy 13-15 minut do ładnego zrumienienia.
  8. Wyciągamy z piekarnika, ciepłe smarujemy konfiturą z płatków róż i odstawiamy do ostygnięcia.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>