Pasztet z soczewicy

Autor: Data: maj 26, 2020 Kategoria: BIO przepisy, Kuchnia dietetyczna, Soczewica

Składniki:

250 g soczewicy zielonej

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła klarowanego

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

5 jajek

  1. Soczewice zalać 2 szklankami wody gotować do wchłonięcia wody, soczewica powinna się rozpaść.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać w kostkę.
  3. Cebule z czosnkiem podsmażyć na maśle klarowanym.
  4. Soczewicę utrzeć blenderem, dodać jajka, przyprawy oraz podsmażoną cebule z czosnkiem.
  5. Wymieszać. Przełożyć do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 45-50 minut w temp. 180C aż wierzch się dobrze zarumieni.

 

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>