Pączki z ziemniaków

Autor: Data: lut 20, 2020 Kategoria: Drożdżowe rarytasy

Pączki z ziemniaków

Składniki:

200 g ugotowanych ziemniaków

0,5 kg mąki pszennej

¼ szklanki mleka

3 jajka

4 łyżki cukru

½ kostki drożdży

Skórka starta z jednego, uprzednio wyparzonego pomarańcza

1 łyżka wódki

½ kostki roztopionego masła

 

Dodatkowo:

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Marmolada dowolna

 

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i rozetrzeć je w mleku.
  2. Dodać łyżkę cukru, łyżkę cukru i odstawić aby drożdże pracowały ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Po 15 minutach połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) i zagnieść ciasto.
  4. Na końcu dodać roztopione masło i od nowa wyrobić ciasto.
  5. Ciasto odrywać , lekko spłaszczać i nakładać łyżkę marmolady, delikatnie zlepiać.
  6. Pączki odkładać na ściereczkę i przykryć wszystkie razem.
  7. Odczekać aż podwoją swoją objętość.
  8. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
  9. Po przestygnięciu posypać pudrem.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>