Gofry bezglutenowe, kukurydziane z bitą śmietaną i jagodą kamczacką

Autor: Data: cze 21, 2020 Kategoria: BIO przepisy, Desery, Owoce

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej z niebieskiej kukurydzy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

½ szklanki oleju lub stopionego masła

1 szklanka mleka

 

Dodatkowo

150 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Jagoda kamczacka lub inne owce sezonowe

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy.
  2. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko.
  3. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników, masa powinna być dosyć gęsta, jeśli nie jest należy dosypać więcej mąki.
  4. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
  5. Nakładamy ciasto łyżką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  6. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę aby przestygły.
  7. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  8. Na gofry wyłożyć bitą śmietanę i owoce.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>