Składniki:

Ciasto drożdżowe:

½ szklanki mleka

¼ kostki drożdży (25 g)

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

1/3 kostki masła

Szczypta soli

 

 

Masa budyniowa:

1 ½   szklanki mleka

Budyń o smaku waniliowym

¼ kostki masła

Masa: Gotuje mleko, dodaje masło. Dodaje na koniec rozrobiony proszek i gotuje budyń. Jeśli trzeba dodaje cukier. Odstawiam do przestygnięcia.

Dodatkowo: Dżem malinowy

Ciasto:

  1. Mleko lekko podgrzać. Dodać  do niego drożdże i rozetrzeć a następnie dodać po 1 łyżce mąki i cukru. Odstawi c na ok. 15 minut.
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, sol, cukier waniliowy, doda żółtka, roztopione masło i drożdże.
  3. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki.
  4. Odstawi na 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Ciasto cienko wałkuje i wycinam niedużą miseczką 9 kół. Z pozostałego ciasta robię wałeczki. Zaplatam po 2 wałeczki, tworzą warkocz, którym obtaczam każde koło. W środek każdego koła wykładam budyń.
  6. Wersja serca – z ciasta wycinam serca, oplatam je cienkim wałkiem i połowę wypełniam budyniem a połowę dżemem malinowym.
  7. Bułeczki smaruje rozbitym białkiem i zapiekam ok. 20-25 minut w piekarniku.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>