Placek z rabarbarem i budyniem

Autor: Data: maj 16, 2020 Kategoria: Ciasta

Składniki:

Ciasto kruche:

4 żółtka

kostka masła

1 opakowanie cukru waniliowego

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

 

Masa budyniowa:

2 opakowania budyniu bez cukru

3 szklanki mleka

4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

0,5 kg rabarbaru

2 łyżki cukru

 

1.     Ze składników na kruche ciasto zagnieść energicznie ciasto i podzielić na 2 części.
2.     Jedną część zamrozić a drugą rozłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.     Nakłuć widelcem i schować do lodówki na ok. 30 minut.
4.     W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem i wymieszać , odstawić.
5.     Ugotować budyń, 500 ml mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, po zagotowaniu wlać pozostałą szklankę mleka wraz z rozrobionymi w niej budyniami.
6.     Ugotowany budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go odcisnąć lekko.
7.     Na wierzchu rabarbaru zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika.
8.     Piec przez ok. 40 minut  w temp. 180C (wcześniej nagrzać piekarnik ok. 10 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>