Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki

szklanka mleka

kostka masła

100 g rodzynek

2 jajka

3 żółtka

2/3 szklanki cukru

mała paczka drożdży

owoce kandyzowane
3 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

 

 

  1. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy do ciepłego mleka.
  2. Całość odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Masło podgrzewamy i zostawiamy do ostudzenia.
  4. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy.
  5. Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z rozczynem.
  6. Dodajemy powoli mąkę i tłuszcz ciągle wyrabiając ciasto.
  7. Na końcu dodajemy białko i rodzynki.
  8. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej  w ciepłe miejsce.
  9. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok.
  10. Odciśnięte jabłka posypujemy cynamonem.
  11. Gdy wyrośnie ciasto przekładamy ¾  do nasmarowanej tłuszczem blachy.
  12. Układamy przygotowane  jabłka równomiernie i wykładamy resztę ciasta.
  13. Posypujemy rodzynkami i owocami kandyzowanymi.
  14. Pieczemy w temperaturze 180 C około 40 minut.
  15. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy to znak, że ciasto gotowe.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>