Ciasto szpinakowe

Autor: Data: maj 21, 2020 Kategoria: BIO przepisy, Ciasta, Szpinak

Składniki:

200 g mąki

200 g cukru

250 g listków świeżego szpinaku

110 ml oliwy z oliwek

2 duże jajka

1,5 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

dodatkowo:

1 łyżka soku z cytryny

100 g cukru pudru

Dowolna kolorowa posypka

 

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku umyć i wytrzeć z nadmiaru wody.
  2. Przełożyć do blendera, wlać oliwę i razem zmiksować na gładką masę.
  3. W misce zmiksować jajka razem z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodać sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszać.
  5.  Na końcu dodać mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia.
  6. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  7. Upieczone ciasto odstawić do przestudzenia, wyjąć z foremki, polukrować (wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym) i posypać kolorową posypką.

 

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>