Grillowany filet z indyka w marynacie limonkowej LIMMI z salsą z mango

Autor: Data: maj 24, 2020 Kategoria: BIO przepisy, Grill, Współpraca z firmami

Składniki:

4 filety z indyka

Marynata:

3 łyżki soku z limonki Limmi

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

Szczypta chili

1 łyżka brązowego cukru

½ łyżeczki soli

 

Salsa:

1 mango

½ papryki czerwonej

Świeże listki mięty

½ cebuli czerwone

Sok z limonki ok. 2 łyżek Limmi

 

1.    Mięso lekko rozbić.
2.    Składniki na marynanę przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, natrzeć mięso i ułożyć je w misce, co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
3.    Następnie mięso grillować na patelni, grillu lub w maszynie z dwóch stron.
4.    Mango obrać,  pokroić w kostkę.
5.    Cebule posiekać w drobna kostkę.
6.    Z papryki wyjąć ziarna i pokroić ją drobno.
7.    Cebule wymieszać z papryczką , mango, skropić sokiem z limonki, dodać posiekane listki mięty  i wymieszać.
8.    Grillowane mięso podawać z przygotowana salsą.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>